Saturday, December 31, 2011

Anak Mr & Mrs S - Hisham Aariz



wiken, cam biasa kisah anak2. Harini Hisham constipation, menangis2 huhuuu sian plak. salah siapakah ini. Mesti dalam selang beberapa bulan kena tau. taktau nak buat cemana, paksa makan buah last2 tonyoh lantai, cemana tu. ok laaaa... enjoy his video.


video




Sue!

Friday, December 30, 2011

Anak Tak Sah Taraf


Kesian budak2 ni, mereka tak berdosa tapi terpalit dosa2 tu kat dorang sepanjang hidup. Kita bayangkan kalau anak tu perempuan, adakah kita sebagai ibu bapa dari 1st impression akan redha menerima dengan ikhlas tanpa ada berdetik lansung? Lepas tu yang lebih sadis dorang dipandang serong :(. leave them alone, jangan samakan dorg dengan perangai mak apak yang tak bertanggungjawab tu.



Kalau kiranya mereka masih dijaga oleh mak bapak yang sebenar, bimbing la mereka & jangan la biarkan dorg ulang lagi perangai buruk korang. Kot kalau yang jaga tuk atuk, lindungilah mereka...camtu jugak kalau yg jaga tu makbapak angkat...lindungi la mereka. never let it happen again.



When i read Utusan Malaysia, imagine...ada 152,000 anak tak sah taraf ni bagi rekod tahun 2008-2011. tahun2 sebelum tu?? korang tau dak kalau anak2 ni dilahirkan sebelum bernikah/kahwin..kat tempat bapa tu tulis *tidak berkenaan*....:(


Islam seeks to protect women's unborn chidren's welfare & rights. Islam proposes marriage as the means of satisfaying one's sexual and personal needs. Only through marriage can healthy families b established and maintained. Healthy family units, in turn, ensure a healthy society and happpiness and safety fr all members of society. no compromise. Jangan nak gedik2, kalau dah gedik sangat kawin cecepat..jaga maruah diri. bila dah terpegnen buat naya diri & anak yg dilahirkan tu jer. Sang lelaki pulak, jaga maruah pompuan...ingat la nanti kot ko ada anak pompuan cemana rasa???






Sue!


Ombak Rindu2an - Novel vs Movie


Disebabkan ada 2 pendapat yang sangat berbeza tuk movie ni, aihhhh ok. Disebabkan saya bukanlah peminat cite2 melayu, dan saya peminat setia novel melayu...biasanya bila dorg translate jadi movie/drama. citer tu jadi lari..ok and some totally menyimpang dari cite asal. Ni yang tak syiok.

I read ths novel i think 4-5years back. kalau dari novel perspektif..saya suka. Oh citer ni ada sambungan novel dia 2 buku tak salah. Ai tak baca dah pastu sbb rasa makin merapek esp part si haris tu suka kat adik ipar lah tapi beli gak novelnya, aiih nyampah aku nak baca hihihihi. Okay back to the movie, ada 2 komen yg totally opposite. 1 yang suka sangat2 sampai nangis leleh2 nengoknya...lagi satu..alah biasa jer,, takde air mata setitik pun kuar? aik...camtu plak, its either u like it or u dont like it . takde yg moderate. Saya boleh kata bagi yang suka tu biasanya tgk mvie dulu baru baca novel, bagi yg baca dulu akan kata, tak capai my expectation as per what delivered in novel. gitu.



Pada saya, belum tengok lagi. Ok, saya berusaha nak download sebab suma dok bercerita kan hihihi..eh tengah download citer ni sekarang..kang dah abis dl baru boleh komen. Pada sapa2 yang malas nak subscribe astro 1st yg mahai tu atau malas nak pegi cinema, meh download kat sini yer "download ombak rindu". Kalau tak reti cemana nak download and so on tinggalkan komen yer.  Tapi in general, biasanya tak akan mencapai seperti yg dibaca kat novel. camtu lah. Kita sambung komen ni esok2 yer....










Sue!

Sekolah Kebangsaan Parit 6, In Memory...


Sangat lama tak ziarah sekolah ni, sejak dari tahun 1990 lepas habis standard 6. Yang lebih teruk sorang pun nama kawan2 esp pompuan yg selalu compete masa peksa dah tak ingat :(. So bad of me...lelagi pas beranak mcm hilang ingatan terus. very few i can recalled...mcm my neighbour, a fren stay nearby my house at hometown & 1 more person we went to high school together. Ok, u know who you are.

masa sekolah rendah neves jer, yer la 1st time pegi skol..excited juga. my siblings selalu kata ai hari2 pegi sekolah awal nak bukak pagar sekolah hihihihi..walhal ntah ler, seronott jer. yang pasti saya dulu2 manada parent nak tunggu kat sekolah. duk la kau sana pepandai la nak idop hehe. tapi rasanya skrg ni parent yang terlebih rasa risau nak let go anak, kan kan kan?

Pastu teringat jugak masa darjah berapa ntah, ada suntik BCG..ada kan? pastu one of our classmate sangat takut sampai dia sanggup lari keliling kampung takmo kena suntik haha.. tapi tak ke rasa menyusahkan diri sebab esoknya tetap kena gak suntik tu hihihi....u know who u r too!




To readers who know anybody (teacher & classmate) from Sek.Keb.Parit 6 Sg Besar year 1985-1990, do convey this message...pls contact me back. Thank you!



Sue!

Thursday, December 29, 2011

Why Csection?Yang Pasti Bukan Suka2



Czer lagi & lagi dan lagi. Saja buat topik ni sbb ada sekelompok manusia yang berfikiran agak tak terbuka & ayat kasarnya, agak jahil. Masih ada lagi yang berpendapat orang yang czer nih saja suka2, takde nikmat beranak biasa..ntah2 byk dosa tu yg tak bley beranak. ish apa lah. Kalau kat spital gomen, memang bukan priority dorang tuk buat czer ni. Bayangkan, sangat costly, dorang pun takde la ngek sangat elok2 normal nak paksa czer yang bayar less than rm250 jer walhal costnya dlm 6k-7k yer dgn equipment & kepakaran doctor yg digunakan dlm OT tu. 


Boleh juga refer topik yang hampir sama kat sini  "what-to-expect-when-u-deliver-baby" tuk apa yang perlu dijangkakan bila nak beranak. 


Okay, Ilmu time!!!..



Cesarean delivery - also known as a C-section - is a surgical procedure used to deliver a baby through an incision in the mother's abdomen and a second incision in the mother's uterus.


Yerlah, belah tang perut, dan dibuat kat bikini line tu macam gambar kat atas.
Sometimes a C-section is safer for you or your baby than a vaginal delivery. Your gyne may recommend a C-section if:
  • Your labor isn't progressing. Stalled labor is one of the most common reasons for a C-section. Perhaps your cervix isn't opening enough despite strong contractions over several hours — or the baby's head may simply be too big to pass through your birth canal.
  • Your baby's heartbeat suggests reduced oxygen supply. If your baby isn't getting enough oxygen or your health care provider is concerned about changes in your baby's heartbeat, he or she may recommend a C-section.
  • Your baby is in an abnormal position. A C-section may be the safest way to deliver the baby if his or her feet or buttocks enter the birth canal first (breech) or the baby is positioned side or shoulder first (transverse).
  • You're carrying twins, triplets or other multiples. When you're carrying multiple babies, it's common for one or more of the babies to be in an abnormal position. In this case, a C-section is often safer — especially for the second baby.
  • There's a problem with your placenta. If the placenta detaches from your uterus before labor begins (placental abruption) or the placenta covers the opening of your cervix (placenta previa), C-section is often the safest option.
  • There's a problem with the umbilical cord. A C-section may be recommended if a loop of umbilical cord slips through your cervix ahead of your baby or if the cord is compressed by the uterus during contractions.
  • Your baby's head is too large for your birth canal. Some babies are simply too big to safely deliver vaginally.
  • You have a health concern. Your health care provider may suggest a C-section if you have a medical condition that could make labor dangerous, such as unstable heart disease or high blood pressure. In other cases, a C-section may be recommended if you have an active genital herpes infection or another condition that your baby might acquire while passing through the birth canal. 
  • Your baby has a health concern. A C-section is sometimes safer for babies who have certain developmental conditions, such as excess fluid in the brain (hydrocephalus).
  • You've had a previous C-section. Depending on the type of uterine incision and other factors, you may be able to attempt a vaginal delivery after a previous C-section. In some cases, however, your health care provider may recommend a repeat C-section.

Kenapa suma orang takut sangat nak czer. Alah tipulah kalau kata sy dulu tak takut, seyesly...takut gak menggeletar2 la badan masa nak kena emergency czer tu. Okay, meh risik2 apa risiko bila kita czer ni.
Risiko pada baby
  • Breathing problems. Babies born by C-section are more likely to develop transient tachypnea — a breathing problem marked by abnormally fast breathing during the first few days after birth. Elective C-sections done before 39 weeks of pregnancy or without proof of the baby's lung maturity may increase the risk of other breathing problems, including respiratory distress syndrome — a condition that makes it difficult to breathe.
  • Fetal injury. Although rare, accidental nicks to the baby's skin can occur during surgery.
Risiko pada mother
  • Inflammation and infection of the membrane lining the uterus. This condition — known as endometritis — may cause fever, chills, back pain, foul-smelling vaginal discharge and uterine pain. It's often treated with intravenous (IV) antibiotics.
  • Increased bleeding. You may lose more blood with a C-section than with a vaginal birth. Blood transfusions are rarely needed, however. atau dengan nama lain, tumpah darah
  • Reactions to anesthesia. After regional anesthesia, it's possible to experience a headache caused by a leak of the fluid around the spinal canal into the tissues of the back. Allergic or adverse reactions to the anesthetic also are possible.
  • Blood clots. The risk of developing a blood clot inside a vein — especially in the legs or pelvic organs — is greater after a C-section than after a vaginal delivery. If a blood clot travels to your lungs (pulmonary embolism), the damage can be life-threatening. Your health care team will take steps to prevent blood clots. You can help, too, by walking frequently soon after surgery. Jangan manja2, pas jer kuar dari OT naik kat ward, gerak2an kaki, lepas 6jam bila dah boleh minum air, minum la slow2 dari sikit2 pastu banyak...selagi masih ada tube peepee tu..minum jer bebanyak. On the next day bila dah tak pakai tube peepee tu bangun sikit2 slow2 pastu cuba jalan2 dan offf to toilet. takyah la nak tunggu2 orang duk bantu bagai...eiiih lembik benar :p. cuba la kuatkan diri jalan...cayalah, cepat korang recover yer.
  • Wound infection. An infection at or around the incision site is possible. Maka, jaga la elok2 luka tu, kasi lap bersih2, kering2..anginkan.
  • Surgical injury. Although rare, surgical injuries to nearby organs can occur during a C-section. If this happens, additional surgery may be needed.
  • Increased risks during future pregnancies. After a C-section, you face a higher risk of potentially serious complications — including bleeding, placenta previa and tearing of the uterus along the scar line from the prior C-section (uterine rupture) — in a subsequent pregnancy than you would after a vaginal delivery. Ini memang mungkin akan terjadi yer...esp bila tearing the uterus during pregnancy. kita akan tau ni sbb rasa sakit tak hingat mcm terbukak perut tu. Biasanya doctor akan advise to be admitted and cecepat beranak :)

Jangan risau, tidaklah sengeri yang digambarkan, belah perot jer pun hihihihihi. InsyaAllah takde apa2 yer, dua2 selamat, Allah kata Kun fayakun. Bila tengok budak yang kuar macam kat bawah sure syahdu jer..alhamdulillah. :)


Ok dah habis topik czer...heheeee bosan kan?


Sue!

Tuesday, December 27, 2011

Durian Bukan Lagi Best Fren



Mencik sebab dah ditarik nikmat menikmati makan doyan. Oh ya, daddy tak makan, cium bau pun tak suka pening-pening lalat. Pastu Hisham pun mcm ikut jejak langkah apaknya, paksa nak suap dlm mulot dia, sakan lari mengelak gelak2...hihihi. Emir moga anak yg ni suka makan yer, blh geng dgn mummy hehe.

Last time i enjoyed so much eating doyan is when i pregnant Hisham. Fuhhhh gila sakan makan sampai tak hingat orang, makan sensorang jer...sorok2 dlm fridge dlm bekas. Tapi being a guy, daddy tak pernah pun bukak peti ais, so selamat rahsia doyan hehehe. Tu la last i enjoyed it. Pastu terus dpt penyakit pening pusing2 kalau try makan, wpun pas beranak Hisham, masa pegnen Emir pun sama pening pala pusing2. Skrrg dah 4mths try makan seulas..masih pening pusing2. :( satu nikmat Allah dah tarik. pasrah. Maybe i will wait for a year kot.

Cik Wiki kata " Durian fruit contains a high amount of sugar, vitamin C, potassium, and the serotonergic amino acid tryptophan,and is a good source of carbohydrates, proteins, and fats. It is recommended as a good source of raw fats by several raw food advocates,while others classify it as a high-glycemic food, recommending to minimise its consumption."

Tu la sebab dapat sakit kepala kot hihihihi. takpe, bersabarlah napsu. Tapi sangat annoying bila org lain makan, baunya jadi sangat busukk huhhhhhh nyampah. Bila sendiri makan takpe hihihi.




Sue!

Layak tuk RM500? Ni Borangnya Tuk Download



Takyah soal2 lagi dah...yang layak tu pegi la apply. Saya kasi link tuk download borang RM500 ni. Tarikh akhir permohonan 10/January/2012. Saya rasa orang2 yang byk mulot bising pungpangpungpang takyah la apply, buat semak jer hihihihi.

Sila click sini yer Borang RM500 ...pi download, provide IC, pastu submit kat LHDN terdekat. settle. Kat LHDN dorang bagitau layak ke idak kalau nak apply. no harm for trying.

For more information, call the BR1M hotline at 1-800-222-500 or visit www.treasury.gov.my.


Pesanan khidmat masyarakat. :)



Sue!

Kenapa Kita Diuji?



Saya takmau cakap banyak2, tapi saya tau semua orang menghadapinya. Tapi dalam bentuk dan momentum yang berbeza2. Kita tak boleh membandingkan samada kita punya lebih teruk ujiannya berbanding orang lain. Ini sebab semuua telah ditetapkan oleh Allah mengikut kemampuan yang mampu kita hadapi. 

I had mine, back to back. i need full of strength to face it and handle it. Yang pasti Allah memberikan pelbagai krisis dan ujian pada ummatnya yang percaya padaNya untuk perkara berikut... 

1. Memberi kesabaran pada yang kurang sabar

“So, it is a must for the souls to be nurtured by way of tests, and to be severely tested during the course of the battle between truth and falsehood with fear and hardship, and with hunger and decrease in wealth and life and fruits. This testing is a necessity so that the believer can give his share of what his belief requires; so that it becomes dear to him in accordance with that he gives for its sake of sacrifice and burden; so that it becomes dear to him in accordance with what he is willing to give for its sake! The bearers of worthless beliefs that do not require any type of sacrifice will not hesitate to abandon their beliefs at the first sign of hardship.  So, the burden here is the personal price that one pays so that this belief becomes dear and valuable in the hearts of its bearers before it becomes dear to the hearts of anyone else. Whenever they experience pain for its sake, and every single time they are forced to give something up for its sake, it becomes even dearer and more valuable to them, and they become even more honored with it. With this, nobody else will realize its value until they see how its bearers are tested because of it and how patient they are upon such tests.” (‘Fi Dhilal al-Qur’an’; 1/145)


2. Menghapuskan dosa dan dianugerahi pahala
Sa’ad bin Abi Waqqas reported that he asked the Messenger of Allah (SAW): “Which of the people are tested most severely?” Rasulullah (SAW) replied: “The Prophets, then the righteous, then those who are most like them, then those who are most like them from the people. A man is tested according to his religious commitment. So, if his religious practice is sound, then his testing is increased, and if his religious practice is weak, then his testing is reduced. A servant continues to be tested until he walks the Earth without a single sin on him.” (Ahmad, Tirmidhi) 


3.  Purify the Ranks and Distinguish the Righteous from the Wicked

“Allah might make easy the affairs of the people of evil so that they may increase in sin and corruption, and so that they might increase in their buildup of sins and crimes. Then, he may deal with them in this World or the Hereafter – depending on His Wisdom and Decision – on account of this sinister buildup of deeds! On the other hand, He may also prevent them from ease so that they would increase in evil and sin and crimes and suffocation, eventually losing hope in the Mercy of Allah, resulting in an increase in their buildup of evil and misguidance. Likewise, Allah can make easy the affairs of the people of good so that they may become established in their righteous actions and carry out as much of them as they can while increasing in their sustenance, so that they may thank Him for these blessings with their hearts, tongues, and pleasant actions. With all of this, they increase in a buildup of good deeds that they rightfully deserve with Allah because of their righteousness and because of the good that Allah Knows is in their hearts. On the other hand, he may also prevent them from ease in order to observe their patience upon this state, as well as their confidence and hope in their Lord, their relaxation at the realization of His Power, their being pleased with Him as their only Lord – and He is better than all others – resulting in an increase in their buildup of good.”
(Fi Dhilal al-Qur’an)


4. Kesukaran dunia tidak setanding diakhirat
“Blessed is He in Whose Hand is the kingdom, and He is Able to do all things. The One Who has created death and life in order to test you and see which of you is best in deed, and He is the All-Mighty, the Oft-Forgiving.” (Surah al-Mulk 67:1-2)


5. Mendedahkan hakikat sebagai manusia

 “A human being is tested so that he may come to know the reality of himself and others. Life is consists of constant testing; testing with what is bad, or testing with what is good. However, what is best for the believer may be found in what he hates, and what is bad for him may be found in what he likes. The true believer is the one who loves that which Allah has chosen for him. So, if He tests him with something that he loves, he thanks Him, and if He tests him with that which he hates, he is patient and thanks Him in this case, as well.  And Allah – the Glorified – gives the believer in accordance with what will lead to his happiness in either this World or the next. So, if it is better for him to have something, Allah gives it to him. If it is better for him not to have something, Allah prevents him from having that thing, just as one who is sick is prevented from too much food or water. Therefore, it is upon a person to completely submit to Allah – the Glorified – in regards to what He has chosen for him, and to be pleased with what Allah has given him, and to understand that if Allah prevents him from something, then it is because Allah wishes to save him from being tested with that thing.”



Sue!

Emir & Hisham Day Out

Yer lah, coti2 kan..rasa bersalah plak tak bawak pegi jenjalan. kena kurgkan keaktifan hisham kat rumah sbb suma benda dia nak usik usik..*pening pening*. Ai wonder cemana korang handle budak  aktif, korang biarkan jer ke, bagi tgk tv atau video je ke, atau bawak kuar sentiasa? Saya biarkan jer dia bereksperimen sampai tahap yg boleh kita tahan hehehee. So on Sunday, bring both of them out. Plan asal ajak daddy kuar gi tasik chempaka, aih tak jadi plak..last2 ronda2 kawasan rumah pun jadik ler.

So picture speak louder than my writing hihihi...


nak puk2 adik dulu..best kan nak kuar emir?



Happy-nya saya!!
  

Saya pun suka jugaa!



Emir, Hisham & Abang



I wan to kiss Emir


Emir & Mommy bertangan montok
 
 
Moncitnya Emir



Dah kena balik, magrib



Takmo jalan, hangkut jer


Sue!

Monday, December 26, 2011

Public Hols..Hari Berehat

Aiyahhh..harini sangat ngantuk takblh tahan punya..manyak sorry. Today went out for lunch, balik terbongkang sebab kekenyangan mcm ular sawa gemok...pastu lewat petang kuar lagi. Jadi harini hari rehatt saya lah..no frequent blogging, lagipun reader pun suma duk sakan bercuti hihihi..

We had our lunch at saba' cyberjaya...tak dan nak tangkap gambo sbb lapar  benar, pastu anak nanges2 sbb nak tido, potong betui tak mampu nak appreciate mix bbq grill aihhh.. ada la photo yg tgh sakan makan mcm gambo curi hihihi.




Hisham tengah menghayati air kosong


Sue!

Sunday, December 25, 2011

Emir On Sunday

Emir dipaksa menjayakan proses tangkap gambar..tergeliat2 dia tak rela. Budak demok mcm semakin berat, harus reaching his 4mths he will hit 8kg. pasti lah tu. next mission, kena potong rambut Emir & Hisham yang dah panjang sangat2. yer la mommy takdak anak gegirl...tapi idak la obsess nak jadikan korg gegirl plak hihihi.

Nak nengok si demok?

















Gambar last tu gara2 hisham terjatuhkan henset habis calar lense...tak dapek nak nolong dah hihihi.

 

Sue!


Saturday, December 24, 2011

Weekend - Hisham's Day

As usual, wiken saya letak perangai anak2 jer lah...not much story to tell, but he is growing now. Saya letak gambar & video of him..Hisham tengah khusyuk main dgn Bumble Bee.

Mostly the picture is when he is less than a year, ada 1 jer dlm pantang lagi...lain betul skrg dah. Kalau nak tau budak ni semuanya lambat, meniarap lambat lepas 4mths baru niarap, merangkak memang takde la, keje dia meniarap menjalar sampai 1thn 2bulan baru ada progress merangkak, duduk sendiri diri sendiri pastu terus jalan. teror yer hisham suma nak kaut dalam masa sebulan hihihihi. okay la enjoyy. Video tersenget ler tak reti ler nak betuikan sbb bukan ada software pun. so boleh la kalau nak tengok sengetkan lappy yer hihihi.


















video




Sue!

Friday, December 23, 2011

Dah Lebih 60 Entries...

In less than a month, i had 60 entries. Wow, obsessed betui saya yer hehee. Saya kena keep it up & keep on looking what else i can post. Kang repeat2 bosan la plak pastu mesti akan ada idea block one day.


Bila saya jenjalan tengok belog orang lain, eh sonang jer yer dorg buat...citer pasal diri sendiri hari2..update apa kita buat hari2..heheehee korang suka ke baca yang tu? kot ai buat, sure korang bosan...sebab my daily routines sangat membosankan. pepagi mandikan anak2, buat sarapan atau beli, kalau rajin masak lunch, kalau dak beli jugak, suma housework..uihh bosan bosan. once awhile ada outside job, sangat rare...yang ni boleh la kalau ai nak share. Takkan kot nak citer pasal hal laki bini plak, mana bleh, pasai budak2 ni ok la. yang boleh ai akan buat general knowledge to be share..tu jer. Again, kot kalau ada outing dgn kawan2 kat luar, yang ni bleh share. Tapi kalau bab makan2 dgn family biasanya tak dapek nak tangkap gambo, busy layan anak2 tak dan lah nak tangkap, tau2 dah abis makan sampai umah dah.

Lagi satu, ai noticed biasa org buat entry letak gambar jer atau tulis sket la 5-7 lines...hehee sure dpt byk entry kan kan.

Takpe, ni ai punya style. Not necessarily it have to be same rite? I hope i leave something to the readers and they enjoy it too!




Sue!

I Want That Supermodel Look Too!



Awwww...who will say they never want it? Ntah...ada la kot jenis orang yang obsess dengan diri sendiri yang kata, alah ai lagi best dari supermodel tu hehehe. Takpe, abaikan saja mereka2 tu yer. Takde untungnya.

So apa yang best sangat dengan supermodel tu? dorang pun asalnya sama jer macam kita ni yer dak? manusia gak, tempat keluarnya pun sama, 2 kaki 2 tangan juaaa. Tapi kita nak la dorang punya secret potions hehee kan kan? Katanyaaaa ni yang perlu...


Foundation - They say it all depends on the groundwork, so super model beauty tips stress on the proper use of foundation. And the secret to it is to find one that is the closest to your natural skin tone. A lighter shade will give you an ashen look while a darker one will make you look painted. Okay, ai dah betui dah bab ni hihihi, cuma ghuper jer takde value supermodel huahuaaaa.



Concealer & Cucumber - a concealer helps them to hide away all those hideous dark circles. Cool slices of cucumber laid upon closed eyes for 10 minutes prior to foundation applications also works wonders.




 Vaseline - Vaseline Intensive Care lotion for dark under eye circles. senang jer nih hehe



Right eye makeup - The super model beauty secrets emphasize strongly on getting the eye makeup right. The eye makeup alone has the potential to project your desired look. The eye shadow used as eyeliner will give a soft, sensual look, while the liquid liner gives a more intense and dramatic look. Charcoal, dark brown or other dark shades of the eye-shadow make for a glamorous look. ok, normal day takyah la eyes shadow bagai. eyesliner and mascara will do kan kan?


Eyebrows -  However the truly super model look when it comes to the eye, is a pair of arched eyebrows. So a pair of tweezers and an eyebrow pencil are the must-haves in the make-up kit.


Definite Shape to Lips - super model beauty tips insist on the lip liner to give a definite shape to the lips. In fact, lip liners are considered essential for performing some corrective treatments. Thus, small ‘barely-there’ mouths can be given an illusion of volume with overlining while droopy-cornered mouths can be corrected with upward strokes of the liner. senang senang ni.


Powder - After the blusher routine, put on some translucent powder. As you sashay down the ramp amidst the glaring arc lights, this powder will help prevent that shiny look on your face. ohhh ni mesti buat..final touch gitu, buat selalu daah ni.

Hairstyle - Super model beauty secrets regarding hairstyle have only one thing to say: keep up with the latest trends. There’s nothing like a jaded and out-of-style hairstyle to make an entire ensemble fall apart. Most super models opt for long hair, whether it is naturally curly or straight, so that it is more workable and less limiting. bessstnya...tapi ai pakai tudung, takpe bleh jer hiasan dirumah. nanti2 kita citer cara2 pakai tudung lah plak hihihi.

canteknya rambut diaaa


Lastly,  they eat right and exercise right. And don't forget to drink water! Ni pada saya yang paling penting..lelagi air, stay hydrated.


Takde pun citer pasal perlu kurus nak jadi cantik cam supermodel hihihihi..boleh ajer kiranya, kurus tu bonus gitu blh pakai baju lawa2 kan? Jom cuba jom jom :)



Sue!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...